Postingan

Menampilkan postingan dari Juni, 2017

Resepi Durian Cotton Cake Sangat Sedap

Gambar
Assalamualaikum & selamat petang buat semua...

Musim durian sudah mari kan?? Hah kawan2 semua nak tahu, hari2 dessert saya ada durian, hahaha. Semalam makan durian lava cheesecake, pastu buat lagi durian cotton cheesecake ni. Siapa tak suka durian, memang pengsannn sekejap...

Lama juga saya tunggu musim durian ni, dah lama sebenarnya musim tapi harga bukan main mahaalll...tunggu harga murah sikit baru saya beli, tu pun bukan murah tau. Beli 3 biji saiz kecil durian sultan harga sampai RM90...nak juga isi yang manis beli sajalah..kalau Musang King memang tak dapatlah harga memang kaw2 mahal, tak jalan bisnes nanti, hahaha.

Tapi memang berbaloi beli durian yang isinya manis, buat apa2 dessert atau menu pun semua puas hati. Lagi2 buat kek, tekstur yang cottony..fuhhh i'm speechless....kek pun tak dapat nak posing sebijik sebab dah kena potong semalam, tak sabar punya kes..hihi.

Well, hari ni saya tak boleh nak cerita lama2 sebab bateri laptop dah nak weak, malas nak caj..haha...so ki…

Resepi Apam Mentega Sangat Sedap dan Mudah

Gambar
Assalam....

Share resepi apam pulak kali ni ya. Alhamdulillah memang sedap apam mentega ni, resepi perkongsian dari rakan fb kak Ida Osman.

Terima kasih kak ida kongsi resepi ni, memang sedap...saya panjangkan lagi perkongsiannya disini...

Resepi yang simple & mudah saja nak buatnya. Rasa apam ni seakan-akan rasa kek sarang semut aka kek gula hangus. Maybe sebab apam ni pun menggunakan gula yang diperangkan dalam adunannya. So kalau suka makan kek sarang semut, inshaallah akan suka rasa apam ni.

Ingatkan resepi ni menggunakan yis kering seperti apam2 yang lain. Rupanya menggunakan soda bicarbonate saja sebagai ejen penaik. Cantik & lembut juga kejadinnya. Warnanya pun cantik juga kan??hihi

So kepada yang rajin, jangan lupa mencuba resepi ini :)

Resepi Apam Mentega
Bahan2nya:
A
125g gula pasir80g air80g mentega
B
70g gula pasir2 biji telur140g tepung gandum1 sk (sudu kfc) baking soda, ratakan135g susu segar
Cara2 membuatnya:
1. Masak gula dari bahan A hingga perang. Masukkan air, biarkan gu…

Resepi Classic New York CheeseCake

Gambar
Assalam & selamat petang buat semua...

Apa menu minum petang hari ini??? Hari ni saya ber'menu' kan cheesecake. Amboii menambah koleksi lemak sekali-sekala apa salahnya kan, hihi.

Lama tak bake cheesecake, teringin pulak...

Kali ni saya pilih nak buat New York Cheesecake versi yang agak classic. Tektur yang lebih berkrim, lembut & menggunakan campuran biskut  untuk 'crust'nya.

Resepi ini diadaptasi dari resepi Rich New York CheeseCake by Chef Alex Goh yang pernah saya cuba pada entri terdahulu. Resepi yang dijamin sedap & inshaallah menjadi.

Saya  lebih suka crust cheesecake yang rangup & bertekstur bila digigit. Tidaklah rasa bosan bila memakannya kan. Fillingnya pula haruslah berkrim & not overbaked.

Ya overbaked....bukan senang untuk hasilkan perfect cheesecake bukan??? Cheesecake yang dimasak dengan sempurna bila siap dibakar tepi2nya sudah mengeras tetapi bila loyang digoyangkan sedikit bahagian tengah kek masih agak 'sof't' but not '…

Resepi Biskut Makmur Paling Sedap

Gambar
Assalam & selamat sejahtera buat semua...

Seperti yang dijanjikan, saya akan share sekali lagi resepi biskut makmur sabah yang sungguh sedap diblog kesayanganku ini :)

Resepi yang saya pelajari sekian lama dari nenda tersayang, Generosa Montanez, tq so much nay :)

Proses nak membancuh biskut makmur ni tidaklah susah sangat tapi bab nak membulat-bulatkannya tu memang sampai menguap...hihi

Kali ni saya kongsikan resepinya berserta video tutorial yang ringkas. Kredit to my daughter Ary allysha, tq 4 helping sayang :) Kualiti video taklah pro, ala 80's gitu, hihi...diharap sedikit sebanyak dapat membantu kawan2 semua ya :)

Untuk resepi biskut makmur yang lepas, klik SINI...

Resepi Biskut makmurBahan2:
A
1 kg tepung gandum, disangai hingga gebu
B 200g mentega200g minyak sapi
C 500g kacang tanah, digoreng & ditumbuk kasar200g gula kaster
D 200g susu tepung250g gula aising
Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan A, B & C hingga menjadi doh.

2. Bulat-bulatkan doh tadi. Susun atas dulang pembakar.

3.…

Resepi Biskut Cerelac Sabah Paling Sedap

Gambar
Selamat petang buat semua...


Kali ni entri resepi biskut lagi. Macam rayalah pulak kan, hehe. Semenjak dua menjak ni memang suka sangat makan biskut. Kali ni saya nak share salah satu biskut popular di Sabah iaitu biskut cerelac.

Saya memang penggemar biskut yang bersusu seperti biskut cerelac ni. Lemak2 manis & rapuh bila digigit...sedapppp!!!

Rasa biskut ni lemak lebih kurang seperti Biskut jintan  cuma tiada jintan hitam atau habbatus sauda dicampurkan dalam adunannya. Bahan untuk adunannya sama mudah, cuma bahan salutan dicampurkan dengan nestum cerelac & susu nespray...memang bertambah lemak, hehe.

Kepada yang gemar biskut bersusu seperti saya, bolehlah mencuba resepi biskut cerelac ni, inshaallah sedap. Boleh juga mencuba resepi2 biskut Sabah yang lain seperti, biskut makmur sabah, biskut jintan & batang buruk.

Selamat mencuba semua...

BISKUT CERELAC SABAH
Bahan2nya:
A
125g mentega250g minyak sapi165g gula aising
B
600g tepung gandum200g tepung ubi
C
1/2 cawan susu nespray1/2 ca…

Resepi Chocolate Souffle Cheese Cake

Gambar
Salam sejahtera buat semua...

Hari ni rajin sikit buat kek. Buat chocolate souffle cheesecake pula kali ni. Memang terlajak sedapp yooo!!! Sendiri buat sendiri puji, tak malu betul kan, haha..

Tekstur kek ni agak moist & nyaman bila dimakan. Rasa coklatnya amat terasa. My kids pun cakap sedap kek ni. Saya guna dark chocolate untuk resepi ini, tapi kalau nak guna milk chocolate pun boleh tak ada masalah.

Resepi ini saya olah dari resepi Green tea souffle cheesecake yang pernah saya cuba dahulu. Alhamdulillah menjadi dengan sempurna & sedap sekali.

Kepada kawan2 yang dah terliur tu bolehlah mencuba sendiri ya, inshaallah dijamin sedap :)

Chocolate souffle cheesecake
Bahan2nya:
A
200g dark chocolate230g cream cheese100g susu segar30g butter
B
35g tepung gandum35g tepung jagung
C 5 biji kuning telur
D 6 biji putih telur120g gula kastor1/4 sk cream of tar2

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Gris & alaskan dengan kertas minyak.

2. Satukan bahan A &…

Resepi Jemput-Jemput Cheese Sedap

Gambar
Salam sejahtera buat semua yang singgah sini...

Pernah dengar tak menu jemput2 cheese, cekodok cheese atau cheese fritters???Hehe...hari ni blurr xtau nak sedia apa untuk breakfast my kids. Pisang tak ada, roti dah abis, biskut dah abis, nak masak mi malasnya tahap gaban...hahaha...so my kids request nak makan jemput2 kosong yang selalu saya buat utk drg. Hmmm tengok dalam peti sejuk ada banyak lagi cheddar cheese, ok anak2 jom try buat jemput2 cheese pulak.

Punyalah tak sabar drg ni, memang excited part parut2 cheese atas jemput2 tu. Nasib baik anak2 dah besar so bolehlah bagi sikit tugas untuk drg. Lagipun drg dah tau my rules, rajin makan kena rajin tolong & bersihkan sekali. Hehehe...

Part paling best, mestilah bab makan kan...alhamdulillah sedapppp!!! Lain kali sure akan masak jemput2 dengan topping cheese ni lagi, laju drg makan. Resepi pun memang sangat mudah. Inshaallah budak2 yang picky eaters pun akan suka.

Oh ya, nak lagi lembut boleh guna buttermilk. Selamat mencuba semua…

Resepi Fruity Cream Layer Cake

Gambar
Assalam & selamat malam buat semua...

Tengah2 malam ni nak tayang kek dulu boleh kan? hehe. Buat penyegar mata yang dah ngantok tu. Rajin datang nak abiskan balance buah mangga, sayang kalau jadi lembik sebab dah masak ranum. Tapi kan terlebih rajin pulak pergi beli buah strawberi & kiwi untuk ditambah dalam kek ni. Dah lama saya tak buat kek ni. Teringin pulak.

Memang saya suka sangat dengan kek ni, sedap & menyegarkan dengan buah-buahan potong dalamnya tu. Saya pernah sharekan resepinya dulu disini & disini. Cuma kali ni saya tambahkan buah strawberi, jadilah namanya fruity :)

Ikutkan hati nak saja makan banyak2 kek ni. Tapi teringat esok ada ujian MGTT diklinik, tak pasal2 gula tinggi nanti, hehe. Sabar jelah, sekarang pun dah kena puasa tak boleh nak makan apa2 sampai esok, huhuhu.

Well, kepada yang dah terliur tu, bolehlah mencuba sendiri resepi kek ini...Selamat mencuba semua.

Fruity Cream Layer Cake
Kek span vanilla:
A
4 biji kuning telur40g gula kaster
B
2 sb susu segar…

Resepi Chewy Gooey Brownies

Gambar
Salam jumaat buat semua...

Ber'brownies pulak kita hari ni. Serius sedappp....Orang lain dah buat beratus kali, siap berniaga lagi, saya pulak baru first time, hehe. Ketinggalan keretapi...tu pun tak cuba buat lagi brownies keduts yang pemes tu, alah kalau malas nak buat beli atau order ajelah kan, hehe.

Memang mudah sangat proses nak buatnya kan. Tak perlu nak mixer bagai, cuma gaul guna handwhisk saja.

Resepi ni dah lama saya screenshot & simpan dalam handphone. Tuan punya resepi bernama Amirul Syafique...tq sudi berkongsi resepi ini. Saya ubah sikit ikut selera. Saya panjangkan lagi perkongsiannya disini ya...

Chewy Gooey Brownies
Bahan2nya:
A
300g mentega80g serbuk koko330g gula perang
B
6 biji telur, dipukul sedikit
C 2 sk esen vanila100g tepung gandum, diayak
D 350g dark chocolate
E 100g almond flakes, dipanggang
F Chocolate chips secukupnya

Cara2 membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 150C. Sediakan loyang 10x10 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Cairkan…

Resepi Pumpkin Swirl Cheese Cake Square

Gambar
Assalam buat semua...

Yuhuu!!!Masih adakah yang berkunjung kesini???Lamanya saya bertapa kan, kesian blog saya ni dah bersarang..lalang pun dah tumbuh panjang.

Syukur alhamdulillah masih lagi diberi peluang untuk bernafas didunia ini. Setelah 4 bulan tidak bersiaran, hari ni saya nak kongsi 1 resepi yang saya buat semalam. Yang ter'rajin nak buat ok! hehe.

Resepi Pumpkin Swirl Cheesecake Square yang diadaptasi dari resepi chef Anna Olson. Yes, one of my favourite chef :)

So, here's d recipe...
PUMPKIN SWIRL CHEESECAKE SQUARE

Crust:
125g tepung gandum, diayak30g gula perang80g mentega, sejuk (potong dadu)
Cara2 membuatnya:
1. Satukan tepung & gula. Gaul rata guna whisk.
2. Masukkan butter, ramas guna tangan hingga bersatu.
3. Tekan dalam loyang empatsegi bersaiz 8 inci. Bakar selama 20 minit pada suhu 160C hingga tepinya kuning keemasan. Sejukkan.


Pumpkin cheese filling: 125g cream cheese, suhu bilik130g gula kastor225g puri labu2 sb tepung gandum1/2 sk baking powder1/4 sk cinnamon pow…

RESEPI VERTICAL RED VELVET CAKE

Gambar
Resepi kek lagi kita hari ni ya semua..hehe
Kali ni buat red velvet cake versi vertical pulak. Dah bosan yang melintang, kita buat menegak pulak k.

Super sedap tau kek ni. Sangat moist bila dimakan, lagi2 dengan inti cream cheese frosting yang sungguh ringan & ada masam2 sikit bila dimakan.

Maaf sebab tak sempat nak ambik gambar tutorial membuat kek vertical ni. Boleh search dalam google untuk rujukan, ada ditunjukkan cara2 membuatnya disana k.

Oklah, jom kita lihat resepinya pula. Dan sebelum terlupa, saya nak ucapkan selamat hari merdeka buat semua rakyat malaysia, pasti meriah esok :)

Vertical Red Velvet Cake
Cake:
A
2 1/2 cawan tepung superfine, diayak2 sb serbuk koko1 sk baking powder1 sk baking soda
B
300g buttermilk2 1/2 pewarna makanan merah1 1/2 sk esen vanila
C 1/2 cawan minyak jagung200g gula kaster2 biji telur, gred A

Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Griskan dengan sedikit mentega & lapikkan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Satukan semua bahan A &…

Resepi Biskut Batang Buruk Nestum

Gambar
Salam & selamat malam semua....

Hari ni saya ingin berkongsi satu lagi resepi kudap-kudapan kegemaran saya iaitu batang buruk nestum. Hah resepi batang buruk yang saya ingin kongsi ni pun adalah versi dari sabah ya. Batang buruk ni ada dua versi sebenarnya iaitu versi batang buruk yang di campur dengan serbuk nestum ataupun kacang hijau tapi kalau dulu masa saya kecik2 memang biasa buat yang nestum ni....

Kalau dulu masa kecik2, nenek sebelah mak saya pula suka letak serbuk kacang hijau, memang sedap juga, saya suka versi kedua2nya. Resepi ni memang banyak nostalgianya pada saya, teringat masa zaman kecik2 dulu bersama2 dengan adik beradik saya menggulung kulit popiah untuk buat batang buruk ni, hmmmm...

Oklah, tak payah cerita panjang2, hehe. Kalau teringin mau cuba batang buruk versi sabah ni, silalah lihat resepi di bawah tu ya, kalau berkesempatan, nanti saya akan kongsi pula resepi batang buruk versi kacang hijau tu ya. Sambil2 tu, cuci2 matalah lihat promosi batang buruk untuk …

Resepi Caramel Cream Cheese Flan

Gambar
Assalam & salam sejahtera buat semua yang berkunjung kesini...

Cuaca terik semenjak dua menjak ni kan...tekak pun rasa macam nak makan yang sejuk2 saja. Kali ni saya buat flan yang dicampur cream cheese pula. walaaa sedapppp.....

Resepi ni saya ambil dari website Yummy...semua resepi flan disitu sangat mengiurkan. Pening nak cuba yang mana satu, ada bermacam-macam versi...tapi yang paling nampak menyelerakan resepi cream cheese flan ni. Alhamdulillah hasilnya sungguh memuaskan. Nanti nak try versi yang lain pula.

Resepi ni agak mudah untuk dibuat, bahan2 pun sangat simple. Inshaallah menjadi...selamat mencuba semua.

CARAMEL CREAM CHEESE FLAN
Caramel:
100g gula kaster

Cara membuatnya:
1. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Masak gula hingga keperangan. Ketepikan.


Cream cheese flan:

A
100g susu segar1 tin susu cair250g susu pekat7 biji kuning telur1 1/2 sk esen vanila
B 4 biji putih telur100g gula kaster225g cream cheese
Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan2 A dalam mangkuk, gaul rata guna whisk.
2. Dala…

Resepi VERTICAL DEVIL'S FOOD CAKE ala indulgence

Gambar
Salam sejahtera buat semua yang singgah sini...

Dari tadi post gambar ni dalam facebook, pasti ramai yang dah terliur kan? hehe. Lambat sikit dapat update resepinya sebab Mr. husband tengah busy guna laptop, saya kena tunggu giliran.

Yalah, sebab kitaorang share laptop berdua...siapa guna dulu, yang sorang lagi kena tunggu, hehe. Tapi tak mengapalah sebab saya ni jarang guna, sekadar edit gambar, update blog...itu pun jarang ya amatlah, berhabuk blog saya, kesian...baru saja ni nak lap2 sikit habuk tu, hehe...

Hari tu saya dah try buat Vertical Red Velvet Cake, kali ni buat  Vertical Devil's Food Cake pulak, rajin sungguh saya ber'vertical' kan...haha. Sebenarnya hari tu saya buat devil's food cake ni utk customer, husband terliur pulak so saya buat lagi satu bijik utk makan. Alang2 rajin dah datang, apalagi buat ajelah versi vertical ala2 indulgence gitu...

Sedap ya ampun....dikala semua orang tengah hot dengan 'kek hantu' yang viral tu, saya tetap setia dengan ke…

Resepi Kek Lumut Cheese Sedap

Gambar
Serius sedapppp kek lumut ni...ditambah pulak dengan lapisan cheese, ehemmm berketul-ketul masuk mulut, hehe.

Sebelum ni pernah try buat Kek Lumut, tapi saya bakar dalam oven guna kaedah steambath sebab loyang empatsegi tak muat dalam pengukus. Kali ni pun saya masak kek lumut ni guna kaedah steambath. Alhamdulillah sedap & lembut saja...

Resepi kek lumut kali ni saya ikut resepi dayang jack & lapisan cheesenya pula resepi olahan sendiri. Kepada yang teringin nak mencuba, bolehlah ikut resepi dibawah k. Selamat mencuba semua...
Kek Lumut Cheese
Kek:
A
250g pure butter, saya guna tatura150g gula kaster
B 4 biji telur
C 80g susu pekat80g serikaya
D 150g horlicks130g tepung gandum/tepung kek
E 1 sb pandan paste1 sk esen vanila
Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Panaskan pengukus atau oven (api bawah sahaja) pada suhu 150C.

3. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B satu persatu.

4. Masukkan pula C, pukul rata…