Resepi Biskut Makmur Paling Sedap

Assalam & selamat sejahtera buat semua...

Seperti yang dijanjikan, saya akan share sekali lagi resepi biskut makmur sabah yang sungguh sedap diblog kesayanganku ini :)
Resepi Biskut Makmur

Resepi yang saya pelajari sekian lama dari nenda tersayang, Generosa Montanez, tq so much nay :)

Proses nak membancuh biskut makmur ni tidaklah susah sangat tapi bab nak membulat-bulatkannya tu memang sampai menguap...hihi

Resepi Biskut Makmur Paling Sedap
Kali ni saya kongsikan resepinya berserta video tutorial yang ringkas. Kredit to my daughter Ary allysha, tq 4 helping sayang :) Kualiti video taklah pro, ala 80's gitu, hihi...diharap sedikit sebanyak dapat membantu kawan2 semua ya :)

Untuk resepi biskut makmur yang lepas, klik SINI...
Resepi Biskut Makmur

Resepi Biskut makmur

Bahan2:
A
  • 1 kg tepung gandum, disangai hingga gebu

B
  • 200g mentega
  • 200g minyak sapi

C
  • 500g kacang tanah, digoreng & ditumbuk kasar
  • 200g gula kaster

D
  • 200g susu tepung
  • 250g gula aising

Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan A, B & C hingga menjadi doh.

2. Bulat-bulatkan doh tadi. Susun atas dulang pembakar.

3. Panaskan oven pada suhu 160C, bakar selama 15-20 minit.

4. Biarkan suam baru disalut dengan bahan D. Simpan dalam bekas kedap udara.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Cerelac Sabah Paling Sedap

Resepi Jemput-Jemput Cheese Sedap