Resepi Jemput-Jemput Cheese Sedap

Salam sejahtera buat semua yang singgah sini...

Pernah dengar tak menu jemput2 cheese, cekodok cheese atau cheese fritters???Hehe...hari ni blurr xtau nak sedia apa untuk breakfast my kids. Pisang tak ada, roti dah abis, biskut dah abis, nak masak mi malasnya tahap gaban...hahaha...so my kids request nak makan jemput2 kosong yang selalu saya buat utk drg. Hmmm tengok dalam peti sejuk ada banyak lagi cheddar cheese, ok anak2 jom try buat jemput2 cheese pulak.
Resepi Jemput-Jemput Cheese

Punyalah tak sabar drg ni, memang excited part parut2 cheese atas jemput2 tu. Nasib baik anak2 dah besar so bolehlah bagi sikit tugas untuk drg. Lagipun drg dah tau my rules, rajin makan kena rajin tolong & bersihkan sekali. Hehehe...

Resepi Jemput-Jemput Cheese
Part paling best, mestilah bab makan kan...alhamdulillah sedapppp!!! Lain kali sure akan masak jemput2 dengan topping cheese ni lagi, laju drg makan. Resepi pun memang sangat mudah. Inshaallah budak2 yang picky eaters pun akan suka.

Oh ya, nak lagi lembut boleh guna buttermilk. Selamat mencuba semua...

Jemput-jemput cheese


Bahan2nya:
A
  • 250g tepung naik sendiri, diayak
  • 1/4 sk soda bicarbonate, diayak
  • 4 sb gula kastor

B
  • Buttermilk/Susu segar secukupnya

C
  • Brown sugar secukupnya
  • Parutan cheddar cheese secukupnya


Cara2 membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali (deep fryer). Guna api sederhana.

2. Satukan bahan A, gaul guna hand whisk. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga adunan jadi seperti adunan pancake/waffle. Tidak telalu pekat atau terlalu cair. Sesuai untuk dicedok guna sudu.

3. Bila minyak sudah panas, masukkan adunan sedikit2 dengan menggunakan sudu. Jangan masukkan terlalu banyak. Adunan akan kembang & terapung. Terbalikkan & biarkan hingga keperang-perangan. Toskan minyak. Buat hingga habis.

4. Susun atas pinggan, taburkan brown sugar & parutan cheese. Hidangkan panas2.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Cerelac Sabah Paling Sedap

Resepi Biskut Makmur Paling Sedap